‘Hier had u ook kunnen staan’

‘Hier had u ook kunnen staan’
22 september 2018 Joyce Smeltink

Af en toe zie je ze hangen. Van die automaten waar je een paar euro ingooit en er dan een rubberen vriend uitkomt. Vaak op een toilet van een kroeg of club.

Ik vind het intrigerend en wanneer ik ze zie hangen poppen er allerlei vragen bij me op. Nee, niet waarvoor het gebruikt wordt. Daar heb ik wel genoeg fantasie voor. Nee, het zijn vragen als ‘hoe groot is de afzetmarkt?’, ‘wie is de doelgroep?’, ‘wat is de behoefte’, etcetera, etcetera. Het zijn vragen van een fondsenwerver, maar vooral van een nieuwsgierige die overal vragentekens achter zet. Ook bij een toiletbezoek.

Als fondsenwerver kijk ik altijd naar noodzaak, oplossing en impact van een project, probleem, droom of hoe je het ook wilt noemen. Ik noem het in dit geval maar even behoefte.

Zonder een aansprekend, relevant verhaal met noodzaak en hoop, én zonder een oplossing kom je niet ver. De kunst is om dit samen te brengen zodat de boodschap goed aankomt bij de ontvanger. En nog belangrijker, zodat de ontvanger daardoor in actie komt om een verschil te kunnen maken.

Nou hebben we het over een condoomautomaat, ik weet het. Je staat er ook niet zo vaak bij stil. Nou heb ik dat wel gedaan, want hoe langer ik er naar keek hoe duidelijker het werd: ze hangen op plekken waar de nood hoog kan zijn. De boodschap is (waarschijnlijk) eerder al aan de bar duidelijk overgebracht. Iets waar je wel eens op zo’n plek ziet gebeuren. Je zoekt in je broekzak of portemonnee naar de welbekende Beschermer…niets. Wanhoop. En dan hangt de oplossing daar in die toilet aan de muur. Met een simpele actie – euro in de gleuf werpen – heb je je ticket voor het pretpark. Hoe simpel.

Maar dan rijst nog een vraag bij me op: waarom niet contactloos betalen? Want wie heeft er tegenwoordig nog munten bij zich? Ik zie de slogan al op het apparaat: ‘Ga eerst contactloos om daarna vooral contact te maken.’ Of misschien nog beter: advertentieruimte op gratis rubber aanbieden, ‘Hier had u ook kunnen staan’.